VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ontwikkelingen bij concurrentie hebben Octoplus verrast

De samenwerking tussen biotechbedrijf Octoplus en het Amerikaanse Biolex leek veelbelovend. Maar ontwikkelingen in de markt hebben de alliantie ingehaald. Tot verrassing van Octoplus zelf, zo blijkt.

Gegokt en verloren. Dat moet het eindverdict zijn voor Octoplus, het biotechbedrijf met een grote toekomst achter zich.

Samen met het Amerikaanse biotechbedrijf Biolex ontwikkelde Octoplus het medicijn Locteron, ter bestrijding van leverziekte Hepatitis C.

Biolex leverde de werkzame stof tegen Hepatitis C, Octoplus zorgde ervoor dat patiënten minder bijwerkingen hadden bij toediening van het medicijn via injecties.

Een succes is de samenwerking tussen het Amerikaanse en Nederlandse biotechbedrijf niet geworden. Andere medicijnen tegen Hepatitis C, waarbij injecties overbodig waren, werden snel populairder, waarmee de kansen van Locteron snel minder werden.

Verrast
Die plotselinge opmars van andere medicijnen heeft ook Octoplus-voorman Jan Egberts verrast, zo liet hij beleggers weten tijdens een recente bijeenkomst. Octoplus had beleggers bijeen geroepen om de overname door Dr. Reddy te bespreken. Dit Indiase bedrijf dropte alvast een commissaris bij het Leidse concern.

Dat het Nederlandse biotechbedrijf voor massieve ingrepen stond werd deze zomer duidelijk toen Biolex failliet ging.

Weg waren de mijlpaalbetalingen van 135 miljoen dollar die OctoPlus zou ontvangen en ook de royalties uit verkopen van Locteron verbleekten. Analisten verlaagden hun oordeel over het bedrijf drastisch; geldnood leek een kwestie van tijd.

Mogelijkheden
Octoplus had kunnen proberen om nieuwe leningen aan te gaan maar zou daar zeker zwaar voor moeten betalen.

Ook had het bedrijf tijd kunnen kopen door nieuwe aandelen tegen telkens lagere koersen uit te geven, waardoor beleggers hun belang in het bedrijf gaandeweg zagen versplinteren, de route die Pharming heeft gekozen.

Uiteindelijk ging het bedrijf nog harder op zoek naar een overnemer. Helaas voor de aandeelhouders was er weinig belangstelling.

Twee partijen boden zich aan, waarbij het Indiase Dr. Reddy's het beste bod plaatste met verreweg de hoogste cash component, aldus bestuursvoorzitter Jan Egberts.

Daarnaast was de transactie met Dr. Reddy's eenvoudiger, met minder beperkende (financiële) voorwaarden. De tweede partij wilde niet hoger bieden, dus van een biedingsoorlog was geen sprake.

Hoewel Octoplus de torenhoge verwachtingen nooit heeft kunnen waarmaken, biedt de overname een kans voor zittende aandeelhouders om nog iets voor hun aandeel te krijgen. De overnamepremie was zo'n 30 procent.

Anders beoordeeld
Blijft over de vraag of Octoplus nu inderdaad zo'n kansrijke onderneming was als veel beleggers dachten.

De reuzen uit de farmaceutische en biotechnologiesectoren zagen het in ieder geval anders. Al enkele jaren was OctoPlus voor wat wisselgeld van de beurs te halen, maar niemand hapte toe.

LEES MEER:

14 december 2012

9 juli 2012

24 mei 2011

18 februari 2011

 8 juni 2010

Op de hoogte blijven?



Gerelateerde artikelen